5 dingen die je moet zien in Zagreb

Zagreb is de hoofdstad van Kroatië en telt bijna 1 miljoen inwoners. Deze stad heeft een rijke historie en je vindt hier vele musea en andere indrukwekkende bezienswaardigheden. Zagreb wordt ook wel ‘Klein Wenen’ genoemd, omdat de stad gelijkenissen vertoont met de Oostenrijkse hoofdstad. Wat te doen in Zagreb? Hieronder 5 dingen die je absoluut moet zien in deze prachtige stad!

Ban Jelacic plein

Het Ban Jelacic plein ligt in het meeste centrale deel van de stad. Dit plein is in de 17e eeuw ontstaan en hier vind je vele historische gebouwen. Midden op het plein staat een imponerend standbeeld van graaf Josip Jelacic, naar wie het plein toentertijd vernoemd is. Dit plein is autovrij, je kunt hier dus heerlijk ontspannen rondlopen terwijl je geniet van alle pracht en praal. Je vindt hier tevens vele gezellige cafes en restaurantjes waar je heerlijk kunt lunchen.

Deze leuke wandeling door Zagreb begint op het Ban Jelacic plein:

Maksimir Park

Het Maksimir park in de winter

Dit park is het oudste park van de stad Zagreb. Het Maksimir park werd in 1787 opgericht en staat bekend om zijn prachtige bosrijke omgeving met vele meren. Je kunt hier heerlijk wandelen of fietsen en je hebt echt het gevoel dat je even buiten de drukke stad bent. Ook vind je hier een dierentuin, waar je met gemak een middag door kunt brengen. Kortom, dit park mag niet ontbreken op de planning!

Dit zijn de top accommodatie opties in de buurt van het Maksimir park:

St Stefanus kathedraal

Deze gotische kerk is de belangrijkste kathedraal van Zagreb. De oorspronkelijke kerk werd in 1880 verwoest in een aardbeving, maar gelijk werd er op dezelfde plek een nieuwe kerk gebouwd. Deze kerk is dus niet heel erg oud, maar dat neemt niet weg dat deze er werkelijk prachtig uitziet. Het speciale aan deze kerk is dat Duits architect Herman Bollé besloot om de torens niet evenhoog te maken. Dit zorgt voor een uniek aanzien.

Bewonder de St Stefanus kathedraal tijdens deze top activiteiten:

Het Mimara Museum

Het Mimara museum is gevestigd in een prachtig paleis aan de Rooseveltov trg. Dit museum opende in 1987 haar deuren en je vind hier voornamelijk kunstwerken uit de privécollectie van Ante Topic Mimara, een Kroatische filantroop en kunstverzamelaar. Ook vind je hier Nederlandse kunstwerken. Zo hangen hier werken van Rembrandt, Van Gogh en Gerrit Dou.

Let op: Dit museum is momenteel gesloten voor reparaties als gevolg van de aardbeving van 2020.

Winkelen

Ben je een echte shopverslaafde? In Zagreb kun je ook heerlijk winkelen. De meest bekende winkelstraat heet Ilica en hier kun je letterlijk alles vinden. Voor de grote designwinkels moet je naar de straten Frankopanska en Gundulićeva. Ook heeft Zagreb vele markten. De bekendste is Dolac. Deze markt is elke dag geopend en hier vind je van alles en nog wat. Groente en fruit, maar ook vlees, vis en leuke souvenirtjes!

Ben je van plan meer plekken in Kroatië te bezoeken? Dan is Trogir een echte aanrader. Dit vissersdorpje staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en ligt pal aan de Adriatische Zee!

Reageren