12 Tips en Tricks voor een 1-dag Citytrip

Stel: je wilt zo ontzettend graag naar die ene voetbalwedstrijd in Camp Nou, nog één keer genieten van die heerlijke biefstuk in Boedapest of een van de nieuwe wereld wonderen het Colosseum met je eigen ogen zien.. Maar je hebt absoluut geen tijd of geld voor een drie daagse citytrip. Probleem? Absoluut niet. Tegenwoordig sta je net zo snel in een van de Europese steden als in de uithoeken van ons eigen land. Een uitje met het vliegtuig! Hoe? Hier vind je 12 tips voor een 1-dag Europese citytrip.

citytrip in 1 dag

1. Vlieg ‘s ochtends heen en ‘s avonds terug

Zorg dat je net als bij een lange overstap minstens een uur of vijf echt in de stad kunt door brengen. Het meest ideale plaatje is een vroege ochtend vlucht en ‘s avonds pas weer terug. Dit verschilt echter per stad waar je heen gaat, mede afhankelijk van de grootte en drukte van de stad en van de afstand van het vliegveld naar de stad, hier komen we later op terug. Bij het kiezen van je bestemming en vluchttijden zorg dan dat je een goede afweging maakt tussen de tijden en de prijzen. Ga niet voor de laagste prijs als je daardoor veel minder tijd in de stad kunt doorbrengen.

2. Probeer verschillende datums uit

Behalve als je echt alleen maar die ene dag beschikbaar bent, zal je moeten proberen meerdere mogelijke datums te vinden. De ene maandag of de andere maandag kan zo maar €50 schelen. Niemand weet waarom dat precies is, zo werken ticketprijzen nou eenmaal. Wat wel een algemeen bekend fenomeen is, is dat weekend en vakantie tickets altijd duurder zullen zijn dan de dagen waarop heel Nederland verder gewoon achter zijn bureau hoort te zitten. Daarnaast zal je misschien merken dat maandagen en vrijdagen ook duurder zijn, dit komt naast het weekend fenomeen ook doordat zakenreizen vaak van maandagochtend tot vrijdagavond zijn, probeer deze dus te vermijden. Verder geldt: hoe meer opties, hoe meer mogelijkheden, hoe meer kans op die goedkope tickets.

3. Kies een bestemming waarbij je binnen 2 uur weer aan de grond staat

Aangezien één dag nooit lang genoeg kan duren, moet je je tijd in het vliegtuig zoveel mogelijk beperken. Je haalt het meeste uit je bestemming door er zo lang mogelijk door te brengen. Probeer daarom een bestemming uit te kiezen die binnen de 2 uurs grens valt. De cirkel op de foto representeert de afstand tot steden die binnen 2 uur vliegen vanaf Amsterdam liggen. Dit wil uiteraard niet zeggen dat steden die buiten de ring vallen niet te doen zijn in één dag, maar die zijn misschien niet je slimste keus. Wel goede opties zijn dus onder andere Londen, Dublin, Wenen, Praag, Berlijn, Parijs, Barcelona, Boedapest, Milaan, Venetië en Kopenhagen.

Google Maps | Afstand binnen 2 uur vliegen tot Amsterdam

4. Wees flexibel in je bestemming

Behalve als je echt die biefstuk in dat ene restaurant wilt eten is de aller belangrijkste tip misschien wel: wees flexibel. De ene of de andere bestemming kan zo honderd euro verschil uit maken. Skyscanner.com is hier het ideale platform voor, die geeft je namelijk de optie ‘’overal’’ naar toe te vliegen (was dat maar waar). Door het kiezen van deze functie genereert de website de prijzen naar alle bestemmingen vanaf het door jouw gekozen vliegveld. Misschien zat jij al met je gedachten in Boedapest, maar blijkt dat je met een dagje Praag €100 euro in je zak houdt.

Dichtbij, goedkoop en schitterend mooi – Praag

5. Klam niet aan één luchtvaartmaatschappij vast

Soms is het beter om met een luchtvaartmaatschappij heen te vliegen en met een andere terug. Dit zorgt niet alleen voor meer opties qua tijden maar is vaak ook nog eens goedkoper. Wees dus flexibel met wie je vliegt. Je neemt geen bagage mee dus daar hoeft geen rekening mee gehouden te worden. En daarnaast, de vlucht is lekker kort dus die 2cm minder beenruimte maakt niet zo heel veel uit toch?! Vaak zijn het juist de prijsvechters als Ryanair, Easyjet en Wizzair die de beste opties blijken te zijn. Mocht je richting het ijzige noorden vliegen kunnen ook SAS Airlines en Norwegian goede opties zijn.

6. Probeer verschillende vliegvelden uit

Ondanks dat er meerdere internationale vliegvelden in Nederland zijn, is Schiphol toch echt de beste optie voor je dagje uit. Dit is puur omdat er op bijvoorbeeld Eindhoven en Rotterdam niet frequent genoeg wordt gevlogen. Nu zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel, onze grote vriend Ryanair vliegt namelijk meerdere keren per dag vanaf Eindhoven naar London Stansted. Mocht je vlakbij onze zuiderburen wonen kan je overwegen om vanaf Brussel te vliegen, en dan vooral Brussels Charleroi. Vanaf Charleroi vliegt voornamelijk Ryanair zeer vaak en vooral goedkoop naar Europese steden.

7. Houd rekening met afstand vliegveld – stad

Er zit nogal een verschil in de afstanden vanaf het vliegveld naar de stad en vooral de manier waarop het openbaar vervoer geregeld is per land. Zorg dat je bij het boeken van je dagje weg hier absoluut rekening mee houdt, dit is namelijk verloren tijd die bij de tijd op het vliegveld moet worden opgeteld. Nu lijkt veertig minuten misschien lang maar dat valt echt reuze mee als je eenmaal onderweg naar de stad bent. Let daarnaast goed op de extra kosten, zo kost een retourtje met de Arlanda Express bijna zestig euro en is de busreis van Boedapest richting de stad nog geen drie euro.


Dublin 40 min | London Luton 40 min | London Stansted 47 min | Manchester 20 min | Liverpool 25 min | Paris Orly 38 min | Berlin Tegel 40 min | Berlin Schönefeld 28 min | Barcelona 25 min | Praag 20 min | Milaan Malpensa 52 min | Boedapest 40 min | Venetië Bus 25 min | Stockholm 20 min


(De reistijden zijn van oktober 2017, zoek altijd eerst op of deze informatie nog klopt)

8. Vlieg terug in de tijd

Terug in de tijd vliegen? Ja zeker. Wanneer je om 8:00 in de ochtend board voor je lucht naar London land je in alle waarschijnlijkheid daar om, of zelfs voor, 8:00. Wil je echt het allermeeste uit je dagje weg halen zorg dan dat je naar een van de steden in Verenigd Koninkrijk of Ierland gaat, zoals Dublin, London of Manchester. Omdat alle andere landen in de 2 uurs cirkel net als Nederland tot de CEST tijd zone behoren, maakt het verder voor de tijd niet uit hoe ver je richting het oosten vliegt. Mocht je de keus hebben terug in de tijd te vliegen, overweeg dit zeker!

De stad van klavertjes vier en Guinness bier, Dublin

9. Vermijdt stil staan in verkeer en je vlucht missen

Landen rond 9:00 in de ochtend en vertrekken rond 18:00 klinkt misschien perfect, maar er zitten heel wat adders onder het gras. Niet alleen in onze steden is het rond die tijd druk, ook in Europese steden kennen ze jammer genoeg een spits. Als je van plan bent met een bus of taxi van het vliegveld naar de stad en visa versa te reizen zal je hier zeker rekening mee moeten houden. Mocht het vliegveld de optie trein of metro ter beschikking hebben probeer dan altijd voor deze optie te gaan, zo heb je namelijk geen last van al het verkeer in de stad. Is deze optie nou niet beschikbaar? Vermijd dan zoveel mogelijk de avond spits voor je terug vlucht, als je ’s ochtends in het verkeer vast staat is dat jammer maar geen drama.. ’s Avonds als je een vlucht te halen hebt is dat iets meer stressvol.. (Trust me, I know)

10. Travel light

Deze tip is mega voor de hand liggend maar o zo belangrijk.. Je gaat maar een paar uur van huis weg en ligt vanavond gewoon weer in je eigen bed. Wat neem je mee? Geld, eten, je telefoon en een fototoestel. Meer heb je echt niet nodig. Plus, hoe minder je mee neemt, hoe minder je mee hoeft te slepen, hoe sneller je bij je vlucht kan zijn dus hoe meer tijd je op je bestemming hebt. En daar ga je voor toch?

11. Plan ahead

Geheel tegen het natuur van een backpacker in, plan! Je hebt gegarandeerd te weinig tijd om in de stad zelf uit te zoeken hoe je van het vliegveld naar de stad komt of waar het Colosseum nou ook alweer staat. Zorg dat je thuis al hebt uitgezocht wat je wel en niet wil bezoeken en hoeveel tijd je ongeveer overal voor uit wilt nemen. Daarnaast moet je voor veel bezienswaardigheden toegangskaartjes hebben, probeer zoveel mogelijk uit te zoeken of je deze al op internet kan scoren. Vergeet daarnaast niet de EU-jongeren of EU-studenten korting op heel veel plaatsen, hou dus altijd je ID-kaart, paspoort of studentenpas bij de hand.

Officieel net buiten de twee uur grens, maar zeg nou zelf.. Rome is onmisbaar toch?!

12. Boek!

Een paar jaar geleden begon Ryanair met vliegen op Amsterdam vanaf Dublin, als een stunt begonnen ze toen met enkeltjes van €5. Samen met een paar vrienden van school ben ik toen voor €10 een dag naar Dublin gevlogen. Begin dit jaar heb ik nog een keer Dublin voor één dag bezocht, deze keer voor €25. De Efteling kom je voor dit bedrag echt niet binnen (jammer genoeg).. Dus?! Gebruik deze tips, vind die goedkope tickets en zoek dat avontuur!

Why fit in when you were born to stand out?

Beste opties van af AMS Schiphol:
Dublin | Ryanair | 10:00 -> 10:40 | 18:35 -> 21:20
London (Luton) | Vueling | 7:00 -> 7:20 | 19:50 -> 22:00
Manchester | Easyjet | 9:55 -> 10:15 | 18:25 -> 20:45
Liverpool | Easyjet | 10:20 -> 10:45 | 18:35 -> 20:55
Paris Orly | Transavia | 8:55 -> 10:20 | 20:50 -> 22:05
Barcelona | Vuelling | 7:20 -> 9:35 | 18:30 -> 21:00

(vluchttijden onder voorbehoud)

Reageren