Vorige week verscheen het artikel een dag uit het leven van een wintersporter. Hierin kon je lezen hoe een gemiddelde dag op wintersport eruit ziet en waarom het dus écht een leuke onderbreking is van het lange winterseizoen. Ben je enthousiast geworden om ook op wintersport te gaan? Hieronder tien handige tips voor de beginnende wintersporter, want een goede voorbereiding is het halve werk.
Tip 1: Vroeg boeken
Boek je wintersport-reis op tijd! In veel appartementen en hotels komen vaste gasten, waardoor je snel moet zijn om een plekje te bemachtigen. Het is nu zeker niet te vroeg om je wintersportvakantie te boeken voor volgend seizoen. Wanneer je de kans hebt, vermijd dan de schoolvakanties en houd ook rekening met de vakanties van het land van bestemming om grote drukte te voorkomen!
Tip 2: Kleding
Zorg dat je op tijd je kleding bij elkaar hebt. Wanneer je voor het eerst gaat kan het ook verstandig zijn kleding te lenen of tweedehands te kopen. Kledij die je sowieso nodig hebt zijn een skibroek, ski-jas, een aantal ski-pulli’s, waterafstotende handschoenen, een sjaal, een aantal paar ski-sokken, een skibril en snowboots.
Tip 3: Materialen
De rest van de materialen kun je huren bij lokale verhuurders op wintersport. Ski- en snowboardmateriaal is vaak enorm duur en zeker als beginnende wintersporter is het daarom aan te raden het materiaal te huren. Bovendien word je hierdoor goed geadviseerd over de maten en weet je zeker dat je bijvoorbeeld geen afknellende skischoenen zult dragen.
Tip 4: Extra bescherming
Ga je snowboarden? Als beginnende snowboarder is het verstandig om naast een helm ook kniebeschermers en een valbroek aan te schaffen. Dit is zeker geen overbodige luxe, want als beginner lig je vaak meer op je billen of knieën dan dat je op het snowboard staat! Een ruggenbescherming biedt nog meer extra veiligheid.
Tip 5: Veilig reizen
Ga je met de auto? Denk dan aan winterbanden en sneeuwkettingen voor meer grip op gladde en besneeuwde wegen, veiligheid voorop! Je kunt echter ook op wintersport met tourbussen, de trein of zelfs met het vliegtuig. Dit is natuurlijk volledig afhankelijk van persoonlijke wensen, voorkeuren en budget.
Tip 6: Vervoer naar de piste
Zoek van te voren uit hoe je van het appartement/ hotel bij de skipistes kunt komen. Rijden er ski-bussen en op welke tijden vertrekken deze vanaf welke haltes? Ook wel handig om te weten voordat je een après-ski tent in duikt: hoe laat gaan de laatste bussen terug?
Tip 7: Skipassen
Zoek van te voren uit hoeveel skipassen kosten en welke skipassen het meest geschikt zijn voor jou en kom zo niet voor verassingen te staan. Er zijn namelijk vaak verschillende mogelijkheden: een dagkaart, een middagkaart, een weekkaart, een gezinskaart, et cetera. Berg je skipas tijdens het skiën/ snowboarden op in je linkerborstzakje om op deze manier filevorming bij de liften te voorkomen.
Tip 8: Lessen
Neem ski of snowboard lessen! Het is belangrijk de basis technieken te leren van een professional. Het aanleren van de juiste technieken is namelijk gemakkelijker dan het later afleren van fout aangeleerde technieken. Er zijn verschillende opties voor lessen: van privélessen tot “skiklasjes”. Bovendien leer je met een professional het skigebied goed kennen en kom je op de mooiste en leukste plekken.
Tip 9: Bescherming tegen de zon
Vergeet geen zonnecrème en lippenbalsem! Vaak schijnt de zon fel op de piste’s en door de weerkaatsing van het zonlicht op de witte sneeuw kun je snel verbranden! Denk ook aan een zonnebril voor tijdens de pauze op een terrasje.
Tip 10: Geniet!
Voor de ultieme voorpret: bekijk online live de webcambeelden van de skigebieden waar je naartoe gaat en zoek de sneeuwhoogtes op. Deze zijn ook online te vinden.
Tot slot: veel plezier met het plannen van je wintersport-vakantie!
Reageren