Dit zijn de 10 leukste bezienswaardigheden in Ljubljana!

Ljubljana hoort nog niet bij populaire bestemmingen voor een stedentrip in Oost-Europa, maar de hoofdstad van Slovenië heeft wel degelijk veel te bieden. De kans is dan ook groot dat binnen een aantal jaren deze stad ook vol zit met toeristen. Hier vind je de hoogtepunten van de stad. Als je deze 10 bezienswaardigheden bezoekt, krijg je een erg compleet beeld van de stad.

1. De Drievoudige brug

De rivier de Ljubljanica gaat door het hart van het centrum van Ljubljana, en de Tromostovje is de naam van de drie bruggen die over deze rivier gaan. Deze drievoudige brug, zoals hij beter bekend staat, is een van de absolute hoogtepunten van de hoofdstad. Het is qua stijl een mengelmoes tussen modern en klassiek, en de brug is werkelijk uniek. Je ontkomt er dan ook niet aan om deze bruggen te bezoeken, aangezien je meerdere keren de rivier zal moeten oversteken.

2. Preserenplein

Dit plein is het belangrijkste plein van Ljubljana. Er staan een prachtig beeld van France Preseren. Dat is de belangrijkste dichter van Slovenië. Op het plein vind je ook een mooie kerk, waarover je hieronder meer kunt lezen. Het hoofdgebouw van de Universiteit van de stad staat vlakbij dit plein. Een aantal belangrijke straten zoals de Wolfsstraat en de Copovastraat komen hier samen waardoor je het plein vaak zal zien.

3. Drakenbrug van Ljubljana

Net als de Drievoudige Brug is de Drakenbrug een belangrijke verbinding tussen beide delen van de stad. De Ljubljanica scheidt het westen en het oosten van de stad, en beide kanten zitten vol hoogtepunten. Neem dus zeker eens de moeite om de Drakenbrug te gebruiken op de rivier over te steken. Er staan prachtige beelden van draken aan weerszijden van de brug, en bovendien heb je een prachtig uitzicht over de stad.

ljubljana-brug

Lees ook: In welke landen drink je het goedkoopste biertje?

4. Kasteel van Ljubljana

Het Kasteel van Ljubljana kan zeker niet ontbreken in deze lijst. Dit hooggelegen kasteel is een bezienswaardigheid op zich, maar ook het uitzicht dat je vanaf deze heuvel hebt is prachtig. Het is het hoogste plekje van de omgeving, waardoor je zowel een mooi uitzicht over de stad hebt als over het landschap rondom de stad. Het kasteel zit vol historie. Het is vroeger bewoond door koningen en andere adel, en het stamt uit de 11e eeuw.

5. Franciscaanse kerk

De Franciscaanse kerk was al even genoemd, hij staat namelijk aan het Preserenplein. Deze kerk is een van de oudste gebouwen van Slovenië, en het is het zeker waard om deze kerk van de binnenkant te aanschouwen. Veel glas-in-lood werken en ook een aantal mooie bustes vind je er!

ljubljana-straatje

6. Kathedraal van Sint-Nicolaas

Het Kathedraal van Sint-Nicolaas is een andere kerk in Ljubljana. Van de buitenkant is deze wat minder indrukwekkend dan de kerk aan het Preserenplein, maar van binnen is hij prachtig. Het is aan te raden om een rondleiding te nemen in de kathedraal, aangezien de geschiedenis van Slovenië op meerdere manieren verbonden is met de inrichting van de kathedraal.

7. Het oude plein

Het oude plein van Ljubljana is een idyllisch pleintje middenin het oude centrum van de stad. Het plein is niet zo heel toeristisch, wat een bezoekje eraan zeker de moeite waard maakt. Je vindt rondom dit plein leuke Sloveense restaurantjes en bars, die een stuk rustiger zijn dan in de rest van de stad. De bouwstijl van dit plein is typisch Oost-Europees. Loop lekker rond op het plein voor het echte Sloveense gevoel. Wees ook niet bang om een van de wat kleinere zijstraatjes van het plein te bezoeken.

ljubljana-centrum

Lees ook: Tips om goedkoop te reizen door Europa!

8. Metelkova

De wijk Metelkova is een van de bijzonderste wijken van de stad. Het is een wijk voor kunstenaars en andere creatievelingen. Er is erg veel straatkunst. Van graffiti tot schilderijen op straat, je kijkt je ogen uit als je door de wijk loopt, het is ook een van de goedkopere wijken van de stad. Zowel een slaapplek als een restaurant zijn hier niet te duur, en daarom ook aan te raden.

ljubljana-wijk

9. Vodnik Plein

Op het Vodnik Plein is meerdere keren per week markt. Op een van de dagen dat de markt aanwezig is, kun je heerlijke hapjes en drankjes kopen op deze markt. Ook de bloemen die te koop zijn op deze markt zijn beroemd. Als er geen markt is kun je het plein natuurlijk ook bezoeken, want er zijn ook een aantal leuke terrasjes waar je kunt genieten van een echt Slovaaks biertje.

plein-ljubljana

Lees ook: Slovenië, prachtige vakantiebestemming!

10. Slagers Brug

De laatste bezienswaardigheid in dit lijstje is wederom een brug. De Slagers Brug ligt centraal en het is een van de vele bruggen wereldwijd waar hangsloten worden opgehangen. Hang zo’n slotje op met de naam van jou en je geliefde, en jullie liefde blijft bestaan! Dit is natuurlijk erg leuk om te zien, en ook de gebouwen rondom de brug zijn prachtig.

Ben jij weleens in Ljubljana geweest? Zo ja, wat vond jij van deze stad?

Reageren