10 essentiële items voor backpackers

Als backpacker trek je er waarschijnlijk voor een langere tijd op uit. In dat geval is het natuurlijk heel belangrijk dat je de juiste spullen meeneemt. Anderzijds tracht je het gewicht te beperken, waardoor je sommige spullen maar beter thuislaat. Toch zijn er een aantal items die je als backpacker maar beter niet vergeet. Om jou te helpen maakten we een lijst van tien essentiële items die iedere backpacker maar beter inpakt. Kleding en gelijkaardige essentials laten we in dit overzicht gemakshalve achterwege.

# 1. Slaapzak

Het klinkt misschien de logica zelve, maar denk vooraf goed na over hoe je gaat slapen. Als je langdurig van huis bent of de natuur intrekt, kan een tentje handig zijn. Sommigen verkiezen dan weer een hangmat die ze goedkoop in een hostel mogen ophangen. In sommige landen is het overigens gewoon aangeraden om enkele decimeters boven de grond te vertoeven. Wil je het gewicht beperken? Verkies dan een lakenzak boven een slaapzak. Houd er tot slot ook rekening mee dat je een groot aantal van deze artikelen ook goedkoper in het buitenland kan vinden. Zeker in Azië is dat het geval.

# 2. Pasfoto’s

Pasfoto’s mogen nooit ontbreken. Je hebt ze vaker nodig dan je denkt. Bij het duiken, bij het huren van een wagen of soms zelfs bij het boeken in een hostel. Zeker in afgelegen dorpjes beschikt men lang niet altijd over een kopieermachine. Zij kleven dan een pasfoto op het incheckdocument. Neem minimaal twee velletje pasfoto’s mee tijdens het backpacken.

# 3. EHBO-kit

Soms kan het al eens mislopen en moet je jezelf (of anderen) verzorgen. We denken natuurlijk aan pijnlijke blaren, maar heb ook aandacht voor een hechtnaald en draad. Uiteraard zijn andere basics zoals zonnebrand ook welgekomen als we veilig willen backpacken.

# 4. Verlichting

Eenmaal de zon achter de horizon verscholen gaat, springt in Nederland de straatverlichting aan. In het buitenland is dat vaak anders. Zeker in landen met heftige begroeiing zie je dan geen hand voor ogen. Voorzie daarom steeds verschillende verlichtingsmogelijkheden, gaande van een zaklamp tot een hoofdlamp en breeklichtjes. Voorzie uiteraard ook voldoende batterijen.

# 5. Herstelsetje

Een knoop kwijt of een scheur in jouw favoriete broek? Dan is een herstelsetje altijd handig om snel even wat te repareren. Hoewel je natuurlijk al had gedacht aan een extra paar wandelschoenen, voorzie je ook hier maar beter schoenenlijm.

# 6. Sarong (of hamamdoek)

Idealiter neem je een doek mee. Dat is handig om jezelf mee af te drogen, maar het kan bovendien ook multifunctioneel worden ingezet. Ook wanneer je in een gemengde dorm verblijft kan je zo’n doek even ophangen om jezelf toch wat privacy te gunnen. Vooral wanneer je je even wenst om te kleden, is dat geen overbodige luxe. Als je naar Azië trekt koop je best ter plaatse een sarong. In het andere geval kan je ook gewoon in Nederland een hamamdoek aanschaffen.

Sarong (of hamamdoek)

# 7. Waslijn

Hoe dan ook zullen jouw spullen wel eens nat worden, ongeacht of dat door het regenseizoen komt of eerder ten gevolge van het transpireren of baden. Een waslijn is in dat geval een verademing. Bovendien kan je het touwtje ook voor andere zaken gebruiken.

Idealiter kies je wel voor een waslijn bestaande uit twee om elkaar heen gedraaide elastieken. Zo’n waslijn is eenvoudiger op te hangen en je hebt bovendien ook helemaal geen knijpers nodig.

# 8. Persoonlijke bezittingen

Er komt misschien wel een moment waarop jouw telefoon definitief naar de filistijnen is en je in alle eenzaamheid in jouw hangmat tot rust tracht te komen. Op zo’n momenten zal je echt wel blij zijn dat je enkele familiefoto’s of die leuke brief hebt meegenomen!

# 9. Portemonnee

Kies steeds voor een portemonnee die je op het lichaam kan dragen en verbergen. Een geldbuidel is de wensdroom. Idealiter gaat het ook om een waterdicht exemplaar of maak je ‘m zelf waterdicht door een plastic zak te gebruiken. Bewaar er niet alleen jouw geld in maar ook andere belangrijke documenten. Neem steeds twee kopieën van ieder document: bewaar één versie in jouw rugzak en leg het andere exemplaar bij een vertrouwenspersoon thuis. Eventueel kunnen zij jou verder helpen mocht het alsnog ergens misgaan.

# 10. Waterfilter

Een waterfilter is bijna altijd handig om mee te hebben. Niet alleen voor het drinken van stromend water na een helse trektocht, ook gewoon om leidingwater veilig te kunnen drinken. Op die manier voorkom je allerhande kwaaltjes, waardoor jouw maag en darmen jou dankbaar zullen zijn

Reageren