10 dingen die je moet weten over de Ozzies voor je naar Australië reist

Australië is één van de meest backpack-vriendelijke landen ter wereld. Overal waar je komt word je begroet alsof je elkaars beste vrienden bent (G’day mate!) en de mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Australië heeft prachtige natuur, kilometers lange zandstranden en geweldige steden. Het beste aan Australië is misschien nog wel het heerlijke buiten leven en de laid back mentaliteit. Deze ongedwongen en informele sfeer komt ook zeker terug in de backpackers-cultuur. Dit is wat je moet weten over de Ozzies voor je naar Australië reist.

1. Bring Your Own (BYO)

Niet alle restaurants in Australië hebben een drankvergunning. Daarom hebben sommige restaurants een BYO regeling, waarbij je voor je eigen alcoholische drank zorgt. Je betaalt hierbij slechts een vergoeding om de fles te ontkurken. Dat is nog eens goedkoop uiteten!

2. Less is more

De Ozzies halen alles uit de kast voor een avondje op stap. Less is more moet je hierbij letterlijk nemen, want Ozzies hebben vaak veel onthullende kleding aan. Hier zie je de Britse invloeden dus in terug. Vaak geldt ook dat er een zekere dresscode is bij bekende discotheken. Verwacht hierbij dus niet om met slippers of sneakers binnen te kunnen komen. Het wordt erg gewaardeerd wanneer je hebt nagedacht over een mooie outfit!

3. Alles wordt afgekort

Onder het mom van “waarom moeilijk doen als het ook korter kan” wordt in Straya alles, maar dan ook echt alles afgekort.  Dit “Australische Engels” wordt ook wel slang genoemd en is een taal waarin veel humor wordt gebruikt. Heb je zin in een breakkie (breakfast), of wil je wat veggies (vegetables)? Andere woorden die veel worden gebruikt zijn arvo (afternoon), cuppa (cup of tea), heaps (a lot), mozzies (mosquito’s), dunnie (toilet) en uiteraard barbie (barbecue). In het begin is het wellicht lastig te volgen, maar je raakt er al snel aan gewend.

4. De Australische Barbie

De Australische keuken is zeer gevarieerd, maar er is één dag wat zeker is. De barbie is een grote favoriet onder de bevolking. Vis, steak, groenten: alles wordt op de barbecue gegooid. Een Australische specialiteit is uiteraard Kangoeroe vlees. Wanneer je gaat backpacken in Australië moet je dit malse vlees dan ook zeker een keer proeven. Vraag wel aan een local hoe je Kangoeroe op de beste manier kan bereiden, anders eindig je hoogstwaarschijnlijk met een taai stuk vlees op je bord.

5. Drank is onbetaalbaar

Voor drank betaal je in Australië vaak de hoofdprijs. 1o tot 12 dollar voor een biertje of wijntje in een club is eerder regel dan uitzondering. Gelukkig is er nog goon: het vijf liter kartonnen pak met tap kraantje gevuld met wijn. Deze boxed wine is de beste vriend van menig backpacker. Ga echter vooral niet op onderzoek uit waar deze drank van gemaakt is, want daar wordt je niet vrolijk van.

6. No worries

Zoals al eerder is genoemd: het motto van de Ozzies is no worries. Australiërs zijn vriendelijk, behulpzaam en heel relaxed. Dit merk je vooral wanneer je met ze samen moet werken, doordat je bijvoorbeeld met een Working Holiday visum in Australië bent. De werksfeer is open en informeel en over het algemeen worden Nederlanders in Australië gezien als harde werkers.

7. Gezonde levensstijl

Hoewel backpackers in Australië veel ongezond eten en regelmatig alcoholische drankjes (lees: goon) nuttigen, zijn Australische bewoners over het algemeen vaak heel bewust bezig met een gezonde levensstijl. Het zal je opvallen dat je in supermarkten dood wordt gegooid met soja producten en dat er in de vroege ochtend fanatiek wordt hardgelopen langs het strand. Verder gaan de Ozzies ook een stuk verstandiger om met het enorme gat in de ozonlaag boven Australië: in tegenstelling tot veel toeristen smeren Australiërs zich continu in en dragen zij beschermende kleding.

8. Tim Tams zijn heilig

Wanneer het echter om het populaire koekje “Tim Tam” gaat, wordt er maar al te graag een uitzondering gemaakt op de gezonde regel. De schappen in de boodschappen liggen vol met deze caloriebommen. Het geheim van dit lekkere koekje is eigenlijk heel simpel: een biscuitje met crèmevulling, omhuld met chocolade. Er zijn verschillende smaken verkrijgbaar en sommige Ozzies vinden het lekker het koekje in melk, thee, koffie of chocolademelk te dopen: the Tim Tam Slam! 

9. Geen dag zonder koffie

Australië is hét land van de koffie. De Ozzies zijn echte koffieliefhebbers en nemen geen genoegen met een simpele oplos-koffie of filter-koffie. Op elke hoek van de straat vind je wel een gezellig koffietentje waar je bijvoorbeeld een flat white kunt bestellen. Dit is een koffie met iets minder melk en schuim dan een latte en daarom een perfect gebalanceerde koffie volgens de Ozzies.

10. Commerciële instelling

Zoals in vele toeristische landen, is ook Australië erg commercieel ingesteld. Wanneer je in populaire toeristische badplaatsen zoals Byron Bay of Airlie Beach rondloopt, word je regelmatig aangesproken met de vraag of je al een te gekke tour hebt geboekt. Informeren kan altijd, maar de Australiërs zullen er alles aan doen om jou te overtuigen waarom hun tours beter zijn dan die van de concurrent.

Reageren